Gas Vista за европейските доставки на газ, част 1

Лесли Пати-Гусман, основател и президент, Gas Vista

18:30 | 4 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ако казваме, че първото полугодие е било трудно за цените на газа, може да се окажем изправени пред нов шок, защото през второто може да има първо прекъсване на доставките в Европа. Какво очаквате?

Абсолютно. За второто полугодие има два основни сценария. Първият е пожелателното мислене.      Руският Газпром да запази нивата на доставки както сега, около 100 млн куб метра на ден. Така Европа ще успее да напълни хранилищата навреме. И няма да има големи понижения или смущения в потреблението на индустриалните потребители.

Това е пожелателното мислене.

За съжаление най-вероятния и реалистичен сценарий е да има още спад в доставките на руски газ по тръбопроводите до Европа под 100 млн кум метра на ден. Кой знае дали Северен поток-1 няма да бъде спрян? Или други? Не знаем.

Но във всеки случай при този сценарий ще бъде много трудно за Европа да запълни подземните хранилища с газ. Това означава, че ще има някакво ограничение на газа и електричеството, главно за индустриалните потребители.

Това означава и политическа зима за много правителства. Много от тях вероятно ще се наложи да продължат да субсидират крайните си потребители. Защото вече забелязваме инфлацията, а те искат да защитят покупателната способност на гражданите.

Така че ще бъде сложна зима. За съжаление ще бъде и дълга.

Но съществува и факторът неизвестност, времето.

Ако времето е меко, ще бъде по-добре.