Какво постигнаха световните лидери по време на срещата на Г-7, част 1

Анмари Хордърн, Bloomberg

20:00 | 30 юни 2022
Обновен: 23:07 | 30 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Лидерите на Г-7 насочиха вниманието си към Китай, като призоваха Пекин да накара Русия да прекрати военната си агресия и незабавно и безусловно да изтегли войските си от Украйна. Това се казва в текста на изявлението. Към нас се присъединяват Мария Тадео от Bloomberg и Ан-Мари. Преди да отпътувате от Бавария, Анмари, разкажете ми какво постигнахме в Германия на тази среща на Г-7?

Джон, много от нещата, които бяха постигнати в Германия само подготвят почвата за продължаване на разговорите. Има настояване по редица въпроси. Да се запази единството сред Г-7 и нейните съюзници да подкрепят Украйна, за да се запази натиска върху президента Путин. И след това, както споменахте, да са сигурни, че са непоколебими, когато се борят срещу Китай и да настояват Китай да се ориентира повече към Запада и да застане зад западните ценности, а да не продължава подкрепата на президента Путин, която понякога е задкулисна.

Най-интересното, за което наистина се говори много, е идеята за таван на цените на петрола и за таван на цената на руския газ в Европа. Нашият колега Даниел Флетли току-що написа страхотен материал и сравни това с кубчето на Рубик и фактът, че влезе в текста, който те дори няма да продължат да обсъждат, е от голямо значение. Но за да може това действително да стигне до пазара, ще са необходими редица работни разговори с частния сектор, застрахователни компании, транспортни компании, както и масови купувачи, особено на суров петрол. Пекин е единият, Делхи е другият, а след това Русия, разбира се, да е готова да продаде суровия си петрол за горната граница, която западните съюзници определят.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.