Какво постигнаха световните лидери по време на срещата на Г-7, част 2

Мария Тадео, Bloomberg

20:00 | 30 юни 2022
Обновен: 23:08 | 30 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

Това е въпрос номер за мен, Мария. Просто слушам всичко, което Aн Мари току-що представи. Как ще постигнат този ценови таван, който искат да обсъждат, без да включват Индия и Китай и в същото време президентът ще отиде от Бавария в Мадрид. А там се очаква НАТО да критикува Китай. В същото време имат нужда от Китай на борда, за да направи нещо с Русия. Мария, можете ли да ни разясните този въпрос?

Трудно е да се направи равносметка, но фокусът, разбира се сега е НАТО. Начинът, по който те го виждат е, че не става въпрос за петролния ценови таван. Не става въпрос за конкретни държави като Индия и потенциално Китай, за петрола. Това е много по-голям разговор за сигурността и отбраната. И това, което те твърдят е, че ще станем свидетели на най-мащабните промени в дефиницията за сигурност вероятно от времето на Студената война. Става въпрос за оръжията и политиката. Различен вид разговор в сравнение с този в Г-7.

Джонатан, според мен срещата на НАТО тази година е много по-важна от Г-7. Знаем, че вече има индикации от страна на генералния секретар на НАТО Столтенберг, че съюзниците ще кажат, че Русия е, цитирам, „най-значимата и пряка заплаха за сигурността на НАТО“. Това не се отнася само за Източна Европа. Това вече е за целия алианс. Не забравяйте, че те са обвързани с член 5. Ако една държава бъде нападната, всички ще трябва да я защитят.

Когато става въпрос за Китай, сега ще кажат открито, че той е системно предизвикателство за НАТО. Езикът около това ще бъде интересен. И освен това, разбира се, винаги се връщаме към вечния дебат в НАТО и това са разходите за отбрана. Генералният секретар на НАТО сега казва, и каква промяна в настроението, че 2 % от БВП не е таванът. Ще бъде нещо, което може да бъде разширено далеч над това. Не е долната граница, а таванът.

Вижте ТРЕТА ЧАСТ на видеото.