Истинската история на Gucci, част 5

Сара Фордъм

14:00 | 2 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

"Обади ми се Ив Карсел, който е директор на Louis Vuitton. Обади се и ми каза, че LVMH е закупила 5% от компанията. И по това време, ако надхвърлите прага от 5% , съгласно правилата на Нюйоркската фондова борса, трябваше да го направите публично достояние. И така, това наистина беше началото на битката с LVMH", разказва Доменико.

И той не каза ли нещо от сорта, че това е било приятелско придобиване?

"Да, той каза, че е много, много приятелско. Добре знаете, г-н Арно има адски добра репутация, така че не бях сигурен колко приятелско ще бъде".

"Сега ще смесим малко пари с много стил. От януари до юни двама титани в търговията на дребно се борят за контрол над най-голямата награда в модата, Фамилията Гучи", казва Карол Лин.

След като Арно е хвърлил ръкавицата на Gucci, Доменико Де Соле осъзнава, че му предстои голяма битка и привлича банкери и съветници, и решава да организира съпротива. Основната му грижа е, че не иска Арно да успее да поеме контрола върху компанията без пълно и честно предложение на всички акционери.

Състезанието между тези две компании става все по-ожесточено и с помощта на своите съветници,  Де Соле въвежда защитен механизъм чрез издаване на акции на служителите и това продължава да разводнява дела на Арно, тъй като той изгражда своя дял в компанията. Но в един момент Де Соле осъзнава, че няма да могат да отблъскват Арно завинаги. И така, в последния момент Франсоа Пино, който управлява PPR, което е френска група за търговия на дребно, идва и предлага да купи дял в Gucci и се превръща в бял рицар, за да им помогне да се преборят с Арно.