Г-7 предлага ограничение на цените на руския газ

Вони Куин, Bloomberg News

10:35 | 28 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Bloomberg научи, че лидерите на Г-7 ще инструктират министрите си да проучат въвеждането на таван на цените на руския газ. Източниците ни казват, че решението може да бъде обявено в края на срещата на Г-7 във вторник в рамките на опитите да се ограничат руските печалби от износ на енергия. Лидерите се очаква да обявят и механизъм за ограничаване цената на руския петрол.

В Мадрид НАТО се очаква да вдигне броя на частите в повишена готовност на 300 хиляди души, 7 пъти повече отколкото сега. Решението е част от най-голямата промяна в НАТО от Студената война и се очаква да бъде подписано тази седмица на срещата в Мадрид. Планът предвижда предислокация на оборудване и да повиши въздушната отбрана. Генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че стратегията отчита и рисковете от Китай.

В новата си стратегия НАТО се очаква да обяви Китай за системен проблем, казаха източници на Bloomberg. Т.нар. стратегически документ посочва задълбочаващо сближаване между Пекин и Русия. Стратегията се очаква да бъде подписана от лидерите на страните от НАТО тази седмица в Мадрид. Научихме и че Китай няма да бъде обявен за враг.