Китай доминира пазара на смартфони в Индия

Санкалп Фартиял, Bloomberg

17:00 | 22 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Индия е най-бързо разрастващият се пазар на смартфони в света. Но въпреки статута си на глобален технологичен център, четирима от петимата водещи смартфон доставчици в страната са китайски.

Ето причините индийският пазар на смартфони е доминиран от китайските производители.

Намирам се в един магазин за мобилни телефони в покрайнините на индийската столица Ню Делхи. Магазинът продава смартфони от всички марки, но дори тук играчите от Китай доминират.

1. Цената

Индия е пазар чувствителен към цените, а китайските производители от Xiaomi и Oppo до Realme представят телефони, на които индийските потребители гледат като на реална стойност за тези пари.

"Китайските марки осигуряват повече функционалности за по-ниска цена", казва Раул Гупта, собственик на магазин за мобилни телефони.

Китайските марки бяха сред първите, които пуснаха телефони с метално тяло в Индия. По онова време, такива обичайно имаха айфоните на Apple. Те имаха по-големи батерии, предна камера със светкавица, по-голяма задна камера и бяха лесни за ползване. И всичко това струваше много по-малко отколкото устройствата на Samsung и Apple.

2. Рекламата

Китайските играчи скоро осъзнаха, че индийците обичат своите филми и крикета, така че те привлякоха звезди от Боливуд за маркетинговите си кампании. Изглежда замисълът им проработи. Освен това, те продаваха голяма част от телефоните си онлайн през сайтове за пазаруване, което им даде по-мащабно присъствие в цяла Индия.

3. Местното производство

Китайските компании скоро преместиха някои от производствата си в страната. Това пасна на визията на Индия да се превърне в държава-глобален център за производство на електроника. Например, Realme сглобява всички свои смартфони, които продава в Индия при своите подизпълнители.

4. Липсата на местни играчи

 И накрая, отсъствието на силни индийски играчи и търсенето от страна на потребителите  на други възможности освен Samsung, а преди това и Nokia обърнаха индийския пазар към китайските марки, които днес продават 7 от 10 устройства.