Левчин: Кредитните карти са пред реална конкуренция от Apple

Макс Левчин, съосновател на Affirm

15:00 | 8 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Компанията представи редица големи търговци, сред тези, с които и вие работите като Walmart, Amazon, големите авиокомпании Shopify. Apple ще може ли да влезе при всички тези търговци?

Те са доста важни, затова и не се тревожа особено за Apple Pay, която навлиза. Те са насочени към удобството на продукта си с 6-седмичен срок. За мен той е чудесен и има много конкуренти. Мисля, че тук има известна тревога за хората, които са специализирани в краткосрочни продукти.

Ние изграждаме от 10г технология, данни, партньорства, интеграции, за да можем да предложим на потребителите планове от 6 седмици до 60 месеца. Това е уникално и различно.

Включва не само данни, но и капиталови партньорства. Как да управляваш капиталовите пазари, как да работиш в среда на растящи лихви и т.н.

Ние сме много наясно със сложността на това, което правим и което ни защитава много добре.

Въпреки това силно съм развълнуван от Apple Pay Later. Защото първо, те избраха правилното за потребителите нещо. Без трикове, точното послание. И правилното послание към останалия свят. Кредитните карти са изправени пред реална конкуренция и е чудесно да видим, че компании като Apple, които ясно казват, че има по-добри алтернативи.

Второ, казват на потребителите, че този продукт е по-добър от кредитната им карта, включително и кредитната карта на самата Apple.

Затова смятаме, че това ни дава наистина добър тласък за нас.

Но Apple има огромна потенциална база от 1 млрд потребители на iPhone. Това сигурно е твърде много дори, за да бъде пренебрегнато и от най-големия търговец. Какво мислите? Готова ли е Affirm за намаление на това, което заема в момента като пазарен дял?

В момента в САЩ моделът Купи сега-плати по-късно е едва 5% от електронната търговия. А в търговията като цяла има наистина много малък дял.

Не вярвам, че представлява особена тревога.

Когато PayPal обяви, че влиза в този сегмент отново с 6-седмичен продукт, всички затаиха дъх, защото трябваше да се завладява толкова голяма територия. Всички се конкурираме с кредитните карти, а те се конкурират с кеша. Има огромна възможност за ръст за всички и затова изобщо не се тревожа.