Спасяването на северния бял носорог

Самуел Мутися, директор на резервата Ol Pejeta

18:00 | 6 юни 2022
Преводач: Мария Попова

Найин и Фату са двата последни северни бели носорога на планетата. Те са женски, но не могат да износят пълна бременност, а последният мъжки почина през 2018. Природозащитници се опитват да спасят вида от изчезване с помощта на ин витро оплождане и сурогатни майки.

Вложихме много труд в подготовката на необходимото оборудване и процедури събиране на яйцеклетки от двете женски, Найин и Фату, които живеят тук в резервата „Олпеджета“. Успяхме всъщност да го направим няколко пъти и да създадохме успешно поне 14 ембриона, които в момента се съхраняват в течен азот, така че да можем да ги имплантираме в сурогатни женски тук в „Олпеджета“.

Ембрионите са създадени като е използвана сперма събрана от мъжки северни бели носорози преди да умрат. Възрастната женска е вече твърде стара, за да отделя здрави яйцеклетки. Така че, всички надежди са съсредоточени върху 22 годишната Фату. Но предизвикателството си остава.

Процедурите по имплантацията не бяха особено успешни и ето защо трябва да бъдат усъвършенствани преди да използваме чистите ембриони от северен бял носорог. Правим опити като използваме ембриони на южен бял носорог, за да можем да усъвършенстваме процедурата и преди да използваме много ценните ембриони от северен бял носорог в процедурата. Оптимисти сме, че след време ще преодолеем това препятствие.