Саудитска Арабия е готова да произвежда повече

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

10:00 | 2 юни 2022
Обновен: 12:43 | 2 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Петролът е под натиск защото явно Саудитска Арабия е готова да произвежда повече, ако Русия се окаже под санкциите заради войната в Украйна. Саудитците дадоха знак на западните съюзници, че са готови да увеличат производството. ОПЕК+ заседава по-късно днес и се очаква да одобри умерено повишение на добивите за юли.

Следим и усилията на ЕС да одобри частична забрана за внос на руски петрол, които срещнаха препятствие, когато Унгария повдигна нови, вече отхвърлени искания, заради които сделката се забави. Източници ни казаха, че посланиците на ЕС може да се наложи да се срещнат отново в четвъртък в Люксембург, за да се опитат да одобрят шестия пакет санкции срещу Русия.

Пентагонът каза, че новите далекобойни ракети, които САЩ ще прати на Украйна, ще изискват 3-седмично обучение. Москва обвини Вашингтон, че налива масло в огъня като праща оръжие, което може да се използва за нападения на територията на Русия. Киев обеща да не избира цели в Русия.

"Тези нови системи изискват период на обучение на украинците, но това не означава, че те няма да имат оръжия. САЩ осигурява оръжия за Украйна още преди да започне конфликта и ние продължаваме активно да ги изпращаме всеки ден от началото на войната, наред с помощ за сигурността", каза Слот.

Консервативната партия на президента на Южна Корея спечели решителна изборна победа, която ще им донесе поне 10 от 17 губернатори на провинции и кметове, включително в двата най-големи градове Сеул и Бусан, показва екзитполът. Предстои да научим официалните резултати.

Bank of Canada повиши лихвата с 50 базисни пункта. Това става за втори пореден път. Решението вдига дневния бенчмарк на 1,5%. В поредно агресивно изявление на гуверньорът каза, че се обмисля по-бързо затягане на монетарната политика. Доходността по канадските държавни облигации се повишиха след това и двугодишните стигнаха връх от 2008г.