Браудър от Hermitage за прането на пари от Русия, част 3

Бил Браудър, директор на Hermitage Capital Management

18:00 | 19 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Има хора като Борис Джонсън, които казват „ще увеличим натиска върху приближените на Владимир Путин. Ще изгоним мръсните пари от Обединеното кралство.“ До каква степен приемате Борис Джонсън и думите му или в момента парите са толкова надълбоко проникнали, че тази задача става все по-невъзможна?

Той се справи добре, както и ЕС, САЩ и Канада при събирането на списък, който наричам високоцелеви санкции. Включиха някои големи олигарси в този списък със санкции. Но сега това, което трябва да направим, е да разберем как те крият своите пари. Коя е фиктивната компания и другата компания под нея, и кои приближени са номинирани и попечителите? А това разследване дори едва е започнало.

Само при биткойн ли?

Предимно на финансовите активи, които все още се държат от големите институции, тези за които говорим всеки ден в Лондон, Ню Йорк, Швейцария и много други места.

Предвид това, че познавате отблизо руската финансова система, какво има смисъл от гледна точка на изнасянето на тези пари в западния свят? Къде трябва да се съсредоточим?

Едно от местата, за които не сме започнали да говорим дори е, че има цяла група адвокати, банкери, счетоводители, попечители и агенти за създаване на компании, които са участвали в прането на пари за през последните 22 години.

Това е много сложна материя. Те разполагат с най-добрите активи и схеми за защита на парите, които могат да се купят. Не мисля, правителството в момента има капацитета да проникне в тези схеми.  Най-добрият начин да се направи в този момент според мен е чрез изменение на закона, като се каже, че всеки, който е помагал на руски олигарх за създаване на схема, е под законното задължение да информира правителството как функционират тези схеми или ще бъде наказан според закона.

Вие сте имали проблеми с адвокати докато сте писали тази книга. Доколко реалистично е приемането на такъв закон?

Изобщо не е нереалистичен. Основата му е вече е налице. Правителството на Обединеното кралство, САЩ и други трябва да се заемат сериозно и да направят живота на тези хора труден, така че да започнем да намираме пари. Има просто голямо море от такива пари, които се намират там, на запад, за което никой не знае.