Goldman дава на висшите кадри неограничен отпуск

Том Меткаф, Bloomberg

23:30 | 17 май 2022
Преводач: Мария Попова

Goldman Sachs заяви, че ще позволи на висшето ръководство да ползва неограничен брой дни за почивка. Изглежда това е новият ход на банките от Уолстрийт в опит да задържат талантливите по време на горещ трудов пазар. С нас е финансовият анализатор на Блумбърг за Великобритания Том Меткаф. Когато го поканих, той каза, че не е очаквал, че ще обсъждаме неограничените почивни дни в Голдмън Сакс. Но дали банкерите си взимат цялата отпуска? Не!

Именно. Тази политика е приложима за партньорите на Goldman, за управляващите директори на Goldman, а това не са хора, които често си взимат отпуска.

Харесва ми, че продуцентите ни показват снимки на пясъчни плажове, на екзотични места и далечни острови. Дали това не е мащабен изобретателен ПР план?

Не съм сигурен, че ще срещнете много хора от Goldman на плажа. Но това е желанието на всяка банка, както казахте, да покаже като една зряла организация, че цялата култура на „работата над всичко“ вече не е водеща. Но смятам, че когато такава политика се провежда от банки като Goldman не означава, че персонала ползва много почивни дни. Точно обратното, хората почиват много по-малко отколкото им се полага.

От психологическа гледна точка… Вижте този прекрасен плаж! Как да ви се иска да сте в офиса в Goldman?

Предпочитам да съм там.

Но като психологически подход, това ви дава предимство. Дали не е по-добре от повишаване на заплатата? Знам, че не четете мислите на инвеститорите, но ако искате да покажете гъвкавост, а от друга страна искате хората по офисите трябва да им дадете придобивки.

Много анкети доказват, че това е нещо, което хората, кандидатстващи за работа намират за много привлекателно, когато преценяват къде да подадат документи. В реалността може да се окаже, че това не са плажовете на Маями нито други слънчеви кътчета, а по-скоро стоите в офиса повече от всякога, защото има натиск да не се ползват твърде много почивни дни.