НАТО се обединява зад членството на Финландия и Швеция

Ритика Гупта, Bloomberg

14:00 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Поредната драматична промяна в структурата на сигурността в Европа, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Членовете на НАТО се обединяват зад Финландия и Швеция, които обявиха плановете си за влизане в алианса. Един член на НАТО обаче изрази тревога: Турция. Страната не е доволна, че двете поддържат отношения с кюрдските бойци, които действат в Източна Турция.

Китайската икономика плаща цената на политиката на правителството за нулев ковид. Два важни показателя на икономическата активност паднаха до най-ниските нива от началото на пандемията. Индустриалното производство неочаквано се понижи с 2,9% за април, а потребителските разходи се свиха с 1,1%.

Икономистите в Goldman Sachs понижиха прогнозата си за американския ръст за тази и следващата година. Новата прогноза отразява удара по финансовите пазари от по-високите лихви. Goldman очаква икономиката на САЩ да расте с 2,4% тази година и с 1,6% догодина.

McDonald’s напуска Русия. Веригата за бързо хранене ще продаде целия си портфейл в страната след инвазията в Украйна. Компанията каза, че бизнесът с Русия не е свързан с ценностите й.

JetBlue направи враждебно предложение за поглъщане за 3,3 млрд долара на Spirit. Офертата в кеш бе отправена и акционерите на Spirit са поканени да отхвърлят поканата за сливане от Frontier. JetBlue предлага 30 долара на акция, което е с 3 долара по-малко от първоначалното предложение. JetBlue казва, че има готовност да плати и по-висока цена.