Бланкфайн предупреди САЩ да се готви за рецесия

Вони Куин, Bloomberg News

12:00 | 16 май 2022
Обновен: 12:49 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Старши председателят на Goldman Sachs Лойд Бланкфайн призова компаниите и потребителите да се готвят за рецесия в САЩ. В интервю за CBS той каза, че не е крайно наложително, но че има много слаба възможност да бъде избегната. Бланкфайн каза, че Фед разполага с мощни инструменти да понижи инфлацията и реагира правилно.

"Определено се насочваме (към рецесия). Със сигурност има много, много висок риск и пътят за избягването й е доста тесен. Смятам, че Фед има много мощни инструменти, но е трудно да очакваме достатъчно бърз ефект от тях. Смятам обаче, че те реагират бързо, но определено има риск. Ако управлявах голяма компания щях да съм много подготвен, както като потребител", каза Лойд Бланкфайн, старши председател на Goldman Sachs.
.

PBOC ефективно понижи лихвите по новите ипотеки в опит да съживи имотния пазар и да подкрепи забавящата се икономика. Централната банка обяви в неделя, че купувачите на първо жилище ще могат да вземат ипотечни заеми с лихва от 4,4% най-малко, а преди тя беше 4,6%. Китайският имотен пазар е критично важен източник на ръст на икономиката, но се срива повече от година.

Новият премиер на Шри Ланка проведе разговори с Азиатската банка за развитие и Световната банка в опит да подкрепи силно изтънелите запаси от храна, торове и лекарства. Новият премиер на Шри Ланка каза, че първата задача на правителството е да осигури финансиране, за да купува горива следващата седмица. Той бе назначен на поста миналата седмица след масови протести.

Премиерът на Австралия Скот Морисън призова за нов мандат на десноцентристкото правителство за четвърти мандат по-малко от седмица преди изборите. Коалицията на Морисън стартира официалната кампания в Бризбейн, Куинсланд. Щат, който е от критично значение за победата на Морисън на 21 май. В момента сондажите дават преднина на опозицията.

"Измина един от най-трудните периоди в историята. Днес обаче ви казвам, че въпреки това, което преживяхме, останахме верни на обещанията към Австралия. И Австралия победи", каза Морисън.