Уилиамс от Фед: Трябва да върнем политиките на нормални нива през тази година

Джон Уилиамс, президент на Фед Ню Йорк

11:45 | 15 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите, след като погледнахте цифрите? Има ли някакво понижение на търсенето?

Радвам се, че съм тук на живо. Хубаво е, че можем да го прави.

Забелязваме някакви ранни признаци, че потребителите променят покупателните си навици след пандемията. Изместват се от покупките на стоки в последните няколко години повече към услуги.

Не можем да кажем колко с едномесечни данни, но смятам, че това е тенденция, която ще продължи през годината. Мисля, че е много важно да видим как потребителите след като отмина пандемията, успяват да се върнат към по-нормални трендове на потребление.

Внимателно трябва да следим тези данни. Очаквам да открия този тренд тази година.

В последната седмица редица ваши колеги изразиха повече тревога от темповете на инфлация и показаха, че променят мнението си за темповете, с които трябва да реагирате. Все още ли вярвате, че можете да го направите спокойно и премерено?

Едва ли ще направим бавно корекцията на политиката си. Смятам, че при много високата инфлация, трябва да насочим усилията си към нейното понижение до дългосрочната ни цел от 2-3% и да го направим в следващите няколко години.

Това е приоритетната ни цел.

Казвам го, защото икономиката е силна. Пазарът на труда е практически там, където беше преди пандемията с безработица от 3,5%. И другите индикатори също показват, че има много силно търсене на работна сила.

Затова от гледна точка на монетарната политика, смятам, че има смисъл да действаме експедитивно към по-нормални нива на лихвата по федералните фондове и за намаляване на баланса ни.

С две думи, колегите ви искат да се върнат към неутрални нива до края на годината. Съгласен ли сте?

Мисля, че трябва да се върнем към по-неутрални и нормални нива на лихвите по федералните фондове. Дали ще стане до края на годината и точно кога, ще зависи от данните.

Ще продължим да се придържаме към тях.

Но като гледаме икономиката в момента, особено като виждаме къде е инфлацията, наистина има нужда от обрат в политиката, която въведохме през март 2020г. Да продължим напред и да променим целта на лихвата по федералните фондове към неутрално ниво.

Дали ще стане до края на годината и точно кога ще стане, това ще зависи от хода на икономиката, но да, съгласен съм с тях.

Значи 50 процентни пункта на 4 май?

Още не сме взели такова решение, но смятам ..

Може да го вземете сега..

Не вземаме решения по този начин. Но това е разумна възможност за нас, защото лихвата по федералните фондове е много ниска. Имаме нужда да върнем политиката към нормални нива през тази година. Това е много разумна възможност.