Полша иска още санкции за Русия

Матеуш Моравецки, министър председател на Полша

14:30 | 5 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Господин президент Макрон, колко пъти преговаряхте с Путин? Какво постигнахте? Спряхте ли коя да е от акциите, които се осъществиха? С престъпници не се обсъжда и преговаря. С престъпниците трябва да се борим. Никой не е преговарял с Хитлер. Бихте ли преговаряли с Хитлер, бихте ли преговаряли със Сталин, бихте ли преговаряли с Пол Пот?

Господин канцлер Шолц, Олаф. В Берлин, днес, трябва да се чуват силно не гласовете на германския бизнес, на германските милиардери, които ви възпират от по-нататъшни действия. А гласовете на невинните жени и деца, гласовете на убитите. Те трябва да бъдат чути от всички германци и от всички германски политици.

Искам също да се обърна към бившия канцлер Меркел. Госпожо Канцлер, вие мълчите от началото на войната. Междувременно, именно политиката на Германия в предходните години доведе до факта, че днешна Русия има силата, произтичаща от монополните продажби на суровини. Трябва да говорим тук и сега, да я осъдим и да признаем, че това беше погрешна политика, защото имаме работа с ужасяващи престъпления, с престъпен геноцид през 21 век.

Полша снабдява Украйна с отбранителни оръжия, за да спре геноцида, да спре фашисткия руски режим. Това се прави. Така и ще убедя Виктор Орбан да не възпира санкциите. Но искам да ви кажа, че до момента Виктор Орбан не е възпирал санкциите. Виктор Орбан се съгласи със санкциите и най-доброто доказателство за това е, че тези санкции бяха договорени, а тези които са основна пречка за тях са най-големите и най-богатите държави в Западна Европа.