Линднер: Подходът ни е растеж и силни публични финанси

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

15:30 | 29 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Както казва Шолц, това е началото на нова ера. Това е ситуация, която използва дивидента на мира. Какво означава това за разходите? Дали означава, че харчите повече за отбрана и ще намалявате приходите? Кое ви кара да сте оптимист, че можете да натрупате буфери, както току-що казахте на конференцията?

Трябва да изградим буфери. Имаме нужда от стабилни публични финанси, за да бъдем устойчиви. Ще има и други кризи в бъдеще и устойчивите публични финанси ще ни помогнат да управляваме такива бъдещи кризи.

Така че от една страна трябва да направим и двете.

Да променим приоритетите в бюджетите. Повече пари за отбрана.

От друга страна трябва да намалим нивата на дълг.

В Германия смятаме да се върнем догодина към тавана на дълга, който е основен национален закон.  Освен това искаме да повишим качеството на бюджета – повече инвестиции в публичния сектор, в инфраструктура и отбрана. Другите приоритети ще бъдат осъществени по-късно в рамките на периода.

Икономистите прогнозират стагфлация през втората половина на годината. Каква ще е фискалната реакция на Германия?

От една страна, ние се нуждаем от по-голям растеж, така че насочваме вниманието си върху подкрепата за растежа в частния сектор като намаляваме товара за малките и средни предприятия, облекчаваме правните процедури за инвестиции.

От друга страна, се опитваме да консолидираме публичните финанси, така че да се преборим с нарастващите инфлационни рискове. Това е двойният ни подход – от една страна растеж, а от друга силни публични финанси.