Пол Хенле: Китай се опитва да балансира

Пол Хенле, бивш директор в Белия дом за Китай при президентите Джордж У. Буш и Барак Обама

10:24 | 28 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Като експерт по Китай, дали страната играе правилно в смисъл, че може да се окаже истинският победител в този конфликт, ако просто остане извън него?

Не съм сигурен, че това е начинът, по който ролята на Китай се възприема в САЩ. Изглежда, че Китай се опитва да балансира между стратегическото си партньорство, от една страна, и твърдението си, че се придържа към важните принципи на ненамеса, териториална цялост и държавен суверенитет.

Балансирането на тези две неща е много трудно за Китай, особено като се има предвид фактът, че президентът Си и президентът Путин се срещнаха в Пекин по-малко от три седмици преди руското нахлуване и обявиха, това неограничено стратегическо партньорство.

Как Китай оказва подкрепа за Русия през този период, когато тя е започнала пълномащабно нахлуване в суверенна държава като Украйна, мисля, че е голямо предизвикателство за нея.

Някои говорят налагане на санкции на Китай, ако се включи в доставките на оръжие за Русия. Санкциите в този случай няма ли да бъдат изключително контрапродуктивни и да вкарат Пекин в още по-задълбочени отношения с Москва?

Както предполага въпросът Ви, Китай е много по-свързан с международната икономика и вторични санкции срещу Китай биха имали доста значителни последствия върху нея. Но мисля, че решимостта на САЩ и решимостта на ЕС показват, че залогът тук е голям.

Съединените щати искат да реагират много твърдо. И подозирам, че ще чуем от администрацията на Байдън, че следят много внимателно как ще реагира Китай.

Дали ще дадат облекчения за руснаците по отношение на болката от икономическите санкции.

Дали ще саботират санкциите от страна на САЩ, ЕС и другите страни или ще ги нарушават.

Все още не сме видели това, но подозирам, че то е тема на разговорите на президента Байдън в Европа на срещата с лидерите и членовете на НАТО, както и с 27-те лидери на Европейския съюз.

А именно какъв да бъде е отговорът, ако Китай помогне на Русия да облекчи болката й или ако подкопава ефективността на санкциите или още по-лошо, да предостави някакъв вид военна помощ, каквато ние чухме, че правителството на Съединените щати е заявило, и че разполагат с разузнавателна информация, че това може да се случи.