Шънджън вдигна локдауна

Вони Куин, Bloomberg

10:30 | 21 март 2022
Обновен: 15:32 | 21 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Китайският технологичен хъб Шънджън отмени едноседмичния локдаун като запази само някои ограничения. Длъжностни лица твърдят, че последната вълна от ковид е под контрол и градът ще позволи на правителствените агенции и компаниите да се върнат към нормална работа, като автобусите и метрото също ще бъдат пуснати отново. Китай се бори с общонационалния скок на вирусните инфекции. Disney Шанхай вече е временно затворен, тъй като в града има рекордeн брой инфекции.

Хонконг съобщи за най-малкия брой случаи на ковид за повече от три седмици. Малко над 14 000 нови случая са потвърдени в неделя, втори пореден ден под нивото от 20 000. Администраторът Кари Лам заяви, че още в понеделник се прави преоценка на мерките, като признаците на петата вълна достигнат своя връх. Местните медии твърдят, че това може да включва пътна карта за пътуване без карантина.

Япония поиска от Обединените арабски емирства да увеличат износа на петрол, докато големите вносители засилват натиска върху ОПЕК, за да се спомогне за понижаването на цените на суровия петрол. ОАЕ все още не са коментирали срещата с Токио в неделя, но досега ОПЕК групата се противопоставяше на тези призиви, като публично заявяваше, че повишаването на цените се дължи повече на геополитическо напрежение, отколкото на дисбаланса между търсенето и предлагането.