Eurointelligence за посоката на Запада в конфликта, част 2

Волфганг Мунчау, съосновател на Eurointelligence

15:00 | 9 март 2022
Обновен: 15:55 | 9 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Волфганг, казвате да се вземе под прицел нефта, нещо което САЩ в момента обсъжда да направи. Това ли е последната карта, която ще се изиграе, вместо да се използва сила?

Не, не е последната възможност, но една от последните. Имаме нефт, имаме също газ и въглища. Интересното е, че започват с нефт. Не се говори за газ и въглища, а за нефт. Нефтът може да се репликира. Може да се купува на глобалните пазари.

Газът, от гледна точка на положението на Германия или Италия, не може лесно да бъде репликиран. Идеята не е да се направи всичко сега, но просто да се избира. Нефтът е най-големият есвопейски внос от руски енергийни ресурси, но зависимостта е най-голяма при газа. Има различни сценарии. Можем да започнем да отказваме петрол, а Русия може да започне да спира износа на газ за нас. Има няколко сценария, които могат да носят риск също и за Русия. Но това е рискован сценарий.

Говорейки за възможните сценарии, какъв сценарий виждате за деескалация? Какъв вариант има Владимир Путин?

Много е трудно  да се разбере какъв. Зона, забранена за полети определено би означавало сериозна ескалация. Не мисля, че Путин ще се изтегли. Смятам, че ще преследва своята кампания в Украйна дълго занапред и ще нанесе огромни поражения. Шансовете за споразумение са изключително малки. Но възможностите може да са сред руската армия.

Възможно е икономическите санкции да започнат да хапят на даден етап. И това може да го принуди към компромис.

Не сме близо до този момент все още.

Не бива да интерпретираме и трудности, които Русия имаше в първата част на кампанията като признак, че Русия е военно слаба и няма да може да завърши мисията. Може и така да е. Но на този етап не бих искал да предричам това. Те имат оръжия.