Airbnb цели настаняването на сто хиляди украински бежанци, част 1

Браян Чески, директор на Airbnb

21:40 | 4 март 2022
Обновен: 23:43 | 4 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Браян, благодаря  че се присъединихте към нас. Кажете ни какво е търсенето, което имате досега от бежанци, които се нуждаят от подслон?

В понеделник обявихме, че Airbnb в партньорство с Airbnb.org и нашата общност от домакини имаме за цел да настаним до сто хиляди бежанци от Украйна.

Откакто направихме това съобщение, досега сме имали над 30 000 хил. души посетили на страницата, които искат да научат как да станат домакини или да направят дарение.

Ние просто се опитваме да разпространим повече информация, защото колкото повече домакини имаме, толкова повече бежанци можем да настаним.

Какви отзиви получавате от правителствата, от граничните пунктове за ситуацията, в която се намират тези бежанци под прицела на войната?

Свързахме се с 14 правителства в централна и източна Европа. Правителствата на Полша, Унгария и Румъния, Германия. Това, което ни казват, е най-вече "благодаря", защото според последните доклади, които чух, над 600 000 бежанци бягат от Украйна. Тези правителства трябва да намерят начин да ги настанят. А ние можем да осигурим е инфраструктура.  

Откакто сме създали Airbnb сме настанили 54 000 бежанци безплатно. Настанили сме безплатно над сто хиляди души в нужда поради различни събития. Така че мисля, че можем да бъдем разглеждани, надявам се, като решение на проблема, който те имат.

Можем да бъдем чудесен партньор и мисля, че те оценяват подкрепата и помощта.

И какъв е отговорът на домакините в тези страни. Имаше ли изблик на подкрепа?

Да, започна едва през последните 24 часа, но досега сме имали голям отклик. И просто да ви дам пример, преди две години, когато започна пандемията, първоначално работихме с френското правителство, за да осигурим жилища за работниците във Франция. Десетки хиляди домакини се включиха. Имахме десетки хиляди домове включили се в осигуряването на жилища за афганистански бежанци. И очакваме доста голям отговор.

Отново основното нещо, което трябва да направим, е да се уверим, че в целия този шум,  хората, които имат домове, които имат наличност в тези страни, знаят, че могат да приемат бежанци.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.