Стрийминг победители и победени, част 2

Кевин Майер, изп.директор на Candle Media Co

11:47 | 15 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Досега видяхме че това е индустрия в растеж и преминава през инвестиционна фаза. Хората не говорят за печалби, за правене на пари от нея. Говорят за инвестиции, за набиране на абонати, както споменахте. В някакъв момент трябва да настъпи по-голяма зрялост. Могат ли тези предприятия да продължат да инвестират в ново съдържание със скоростта, с която в момента става това, като се има предвид структурата на приходите?

Вярвам, че могат. Все още има много възможности за продължаване на инвестициите в съдържание. Netflix изразходва вероятно почти 20 милиарда долара годишно за съдържание.

Disney заяви в последните си отчети, че харчат, включително за спортни права, филми и телевизионни предавания, около трийсет и три милиарда долара приблизително.

Това са много средства, които се изразходват. Апетитът на потребителите е ненаситен.  И в обозримо бъдеще ще продължи двуцифреният ръст на търсенето на стрийминг услуги по целия свят.

Кевин, някои хора казват, че стриймингът е нещо като следващата кабелна телевизия. Имахме ефирно излъчване, имахме кабел, а сега имаме стрийминг. Но по някакъв начин ми се струва, че може да бъде доста различно по постоянството на приходите. При кабелната телевизия, както знаете каналът ESPN, доколкото си спомням, можеха да вземат права за няколко години, пет-шест-седем години. Знаеха, че ще имат приходи. Дори и ефирните телевизии поне за година напред знаеха какво ще става.  Абонатите могат да идват и да си отиват месец за месец.

Да, могат и го правят. Но отново мисля, че степента на разпространение, общото ниво на абонаментите напредва добре в почти всяка територия.

Кевин, какво означава стрийминг феномена за структурата на разходите за производство на ново съдържание? Спомням си Дан Бърк. Той каза, че рано или късно всички пари отиват в града. Какво от това, което хората плащат отива за писателите и продуценти и за актьорски състав, за талантите на екран и екипите на продукциите?

Мисля, че Джон Ландграф от Fox нарече това пик телевизия и това беше преди няколко години. И тя продължава да достига своя връх.

Това е страхотно. Чудесна новина за творческата общност. Колкото повече творчески продукти се изискват и колкото по-ценни са техните услуги и талант, това е добре.

Смятам, че тук има много възможности за повишаване на рентабилността, която да се разпределена между играчите - талантите, сценаристите, лицата на екрана, самите стрийминг услуги и продуцентите на съдържание, които управляват целия процес. Не липсват възможности за печалба. Това, което става сега е един вид печеливша ситуация за всички.