Защо Америка не е готова за следващата пандемия, част 3

проф. Тревър Бедфорд, Fred Hutchinson Cancer Research Center

20:30 | 7 февруари 2022
Обновен: 21:31 | 7 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Какво представлява геномното наблюдение? Хората се тестват за коронавирус, а всяка проба означава геном от 30 хиляди букви. Всяка от пробите е с донякъде различна мутация в тези 30 хиляди букви и сред тях търсим нови варианти, как се разпространяват като така разбираме еволюцията и епидемиологията на вируса.

Това са вируси, които се разпространяват в момента от проби събрани в началото на пандемията – това представлява Ухан. През януари 2020 първото секвениране наистина помогна, за да се докаже предаването от човек на човек. По това време Китай омаловажаваше заразяването на човек от човек, но китайските учени открито споделяха данните от секвенирането. От този момент нататък, секвенирането помогна много, за да разберем как се разпространява вируса по света, а после ни помогна да разберем и вариантите и тяхното разпространение и дали един вирус е по-заразен от друг.

Ако навсякъде по света има възможност за изолиране и секвениране на ковид, това ще ни даде предимството да знаем къде ще възникне следващата пандемия, защото това може да стане навсякъде.

Вижте четвърта част на видеото.