Бъдещето на ЕЦБ според Питър Прет, част 1

Питър Прет, бивш главен икономист на ЕЦБ

16:20 | 7 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Пазарът включва в оценките си две повишения на лихвите за годината от ЕЦБ. Така лихвите по депозитите ще се върнат до нула. Доколко реалистично ви се струва това?

Мисля, че е вероятно. Има две значителни промени през последните дни. Първата се вижда ако гледате телевизия – в новините инфлацията е повод номер едно за тревога сред гражданите. Това е нещо общо със Съединените щати. Но икономическата ситуация в САЩ и Европа е доста различна, но общото е инфлацията и това се вижда ежедневно, дори още преди ковид, преди Украйна и Русия. Това е първото.

Второто е малко по-техническо. Ако анализирате бъдещите насоки за лихвите, има голяма вероятност трите условия за повишаване на лихвите да бъдат изпълнени скоро, вероятно до март.

Новите прогнози подсказват, че трите условия ще бъдат постигнати.

Затова и смятам, че ЕЦБ бърза в комуникацията си. Според мен, направеното може би не е оптималното.

Обикновено такива големи промени се съобщават преди да бъдат обявени по време на пресконференция. Това изненада доста пазарите и смятам, че ЕЦБ трябва да е предпазлива в това отношение.

Видяхме затягане на условията за финансиране и това трябва да продължи. ЕЦБ говори възможности и гъвкавост, но всъщност се насочва към агресивни възможности. Например, те говорят за следене на спредовете в процеса на нормализация, но не казват как ще го направят.

Така че според мен те трябва да променят наратива, заради упорството на инфлацията и водещото притеснение на гражданите. Не може просто да сте пасивни и трябва да кажете нещо, но трябва да сте много внимателни, така че пазарите да не реагират прекалено силно.

Ситуацията е много различна от тази в САЩ по отношение на икономическия растеж, например.