САЩ предупредиха за руско фейк видео

Вони Куин, Bloomberg News

10:10 | 4 февруари 2022
Обновен: 10:43 | 4 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

САЩ предупреди за конспиративен план на Русия да излъчи фалшиво видео, за да оправдае нахлуване в Украйна. Разузнаването съобщи, че в него се показва как украински части нападат Русия или рускоговорящо население, което би предизвикало преминаване на границата от руските части. Американските длъжностни лица казаха, че руското разузнаване е замесено в манипулираното видео. Кремъл нееднократно отрича да има намерение да атакува Украйна.

Президентът Байдън обяви, че е била унищожена голяма терористична заплаха по време на американска операция в СЗ Сирия. По време на операцията лидерът на ИДИЛ Абу Ибрахим Ал Хашими Ал Курайши е бил убит след като самият той е взривил бомбата при приближаването на американските части. Ал Курайши оглави ИДИЛ през 2019 и американското разузнаване казва, че го е следило от месеци.

"Снощи по моя заповед американските военни успешно отстраниха голяма терористична заплаха за света, глобалния лидер на ИДИЛ. Познат под името хаджи Абдула", каза президентът Байдън.

Американската комисия по ценни книжа каза, че следващата седмица ще обяви политики в отговор на манията по меме акциите от 2021г. Това ще бъде най-конкретния отговор на комисията на търговията с акциите на GameStop и AMC. Председателят Гари Генслър каза, че промените ще засягат проблеми, повдигнати миналата година, включително скъсяване на времето за разплащане на сделката.

"Става дума за вътрешните механизми на пазара на акции, за клиринга и разплащанията и как бихме могли да извадим риск от системата. Също така миналата година инвеститорите на дребно откриха, че са изключени от търговията", каза Гари Генслър.