Китай залага на ски звездата Айлин Гу на олимпиадата в Пекин

Репортаж от рубриката Bloomberg QuickTake

21:46 | 31 януари 2022
Обновен: 08:58 | 1 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Най-голямата надежда на Китай за олимпийско зимно злато е 18 годишната скиорка свободен стил Айлин Гу. Тя спечели златен медал на зимните олимпийски игри в Швейцария през 2020 г. и на зимните Х-Игри в Колорадо през 2021 г.

Тя привлича допълнително внимание и извън ски пистите като посланик на марки като Louis Vuitton и Tiffany.

И може тя да е най-добрият шанс на Китай да спечели златен медал на зимните олимпийскии игри в Пекин.

Родена в Сан Франциско от баща американец и майка китайка, през 2019 г Айлийн обяви, че ще се състезава за Китай на игрите в Пекин.

Изглежда, че Айлийн е наясно с политическата чувствителност около Китай.

Постовете й в китайската социална медия показват, че тя се идентифицира като китайски атлет и модел за подражание на своите около милион последователи.

Това става, докато американското правителство обяви дипломатически бойкот на олимпиадата в Пекин поради лошата репутация на Китай относно човешките права. Но ако Китай има нужда от национален герой, Айлийн изглежда е готова за тази работа.

На атлетите се позволява да определят етническата си принадлежност от началото на игрите в древна Гърция. Но за тези игри в Пекин изглежда Айлийн е лицето. Пекинският олимпийски комитет пусна промоционално видео с нейно участие. Могат да се видят и нейни снимки на витрини на магазини и на реклами на големи търговски марки в Пекин.