Ryanair хеджира горивото 70% до март 2023г

Нийл Сорахън, финансов директор на Ryanair

17:30 | 31 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ми малко повече, защото чуваме, че пак намалявате цените, за да стимулирате търсенето, но цената на горивото е проблем за всички големи авиокомпании. Освен това вие наемате още хора и се притеснявате от разходите за труд. Как ще направите така, че разходите да останат ниски и да няма голям натиск върху маржините?

Ние сме европейската авиокомпания, която в момента хеджира най-добре. 100% от горивата ни до края на март, краят на финансовата година са далеч под спот цената от 91 долара за барел. Ние плащаме почти на 60 долара за барел.

За пика по Великден и лятото, сме на 80% хедж и след това хеджираме 70% до март 2023г. Така че за следващите 15 месеца сме блокирали най-големия си разход на много привлекателни нива спрямо спот и фючърсния пазар.

В същото време много от конкурентите ни не хеджират или го правят силно ограничено.

Това ни поставя в много силна позиция.

При трудовите разходи нямаме проблем. Взехме решение още в началото на ковид кризата да запазим всичките си пилоти и кабинни екипажи и това се оказа много добър ход, особено след като миналото лято започнахме да увеличаваме операциите. Имахме 90% пристигания навреме по Коледа, което е силно доказателство, че нямаме оперативни проблеми с персонала. Имаме 700 кадети, които в момента се обучават за втори пилот.

Имаме достатъчно командири на полети с очакваните повишения на втори пилоти. Имаме съвсем малко оставки и курсовете ни за кабинен екипаж за лятото са пълни. Много добре сме позиционирани при кадрите.

Освен това очакваме да сключим много изгодни сделки с летищата с 15 нови бази и 120 нови маршрута тази година.