Президентите на САЩ и Украйна обсъдиха кризата с Русия

Вони Куин, Bloomberg News

09:30 | 28 януари 2022
Обновен: 10:23 | 28 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Президентът Байдън разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски на фона на нарастващото напрежение с Русия. След разговора Зеленски написа в туитър, че двамата са говорили дълго по редица теми – от дипломатическите усилия за деескалация на ситуацията между Киев и Москва до евентуална финансова помощ. Байдън планира да обсъди темата с германския канцлер Олаф Шолц, който идва във Вашингтон през февруари.

Инфлацията в Япония се забавя за пръв път от април, след като умерения ръст на цените, който подкрепи намеренията на централната банка да запази монетарната политика. Без пресните храни, потребителските цени в столицата Токио през януари се повишиха с 0,2% и се оказаха под очакванията. Инфлацията се понижи главно заради замръзналите цени в хотелите след края на държавните субсидии, които насърчиха разходите в настаняването.

 Икономиката на Тайван се насочи към нов ръст тази година след като се ускори най-много от 10г. през 2021г. Най-голямата компания на острова, TSMC планира 44 млрд долара капиталови разходи – 5% от БВП. Тайванската икономика се разшири с 6,3% миналата година като подобри прогнозите заради силното четвърто тримесечие, благодарение на големия износ.