Каква е прогнозата за Covid

Проф. Боб Уочър, University of California, San Francisco

19:00 | 25 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Според мен, голите факти наистина сочат, че след края на тази вълна ще има период на относително добруване.

Към настоящия момент, най-вероятният резултат ще е, че към средата на февруари в повечето части, поне на Съединените щати, но вероятно и на света ще живеем в среда, в която все още вирусът ще се разпространява сравнително слабо – повечето хора ще имат известно ниво на имунитет, така че ако се заразят няма да е в тежка форма.

Все по-достъпни ще са тестовете и Paxlovid или моноклонални или други терапии, които да ни спасяват. Не харесвам думата „спасяват“, но те ще намаляват вероятността от неблагоприятен край, ако сте заболели.

И ако честно анализираме ситуацията, бихме казали, че това е свят, който е фундаментално различен от света през последните две години. Това не е свят, в който казваме, че това е краят, а свят, в който казваме, че не е нужно това да е новина на първа страница. Не е нужно да доминира живота на всички хора при взимането на решения.

Кога ще приключи пандемията?

Да считаме, че пролетта ще е добър сезон е напълно разумен залог. За есента и зимата, всяко предположение е вероятно. Всички сгрешихме много и много пъти, защото две основни неща биха могли да се променят.

Едното е появата на нов и по-тежък вариант.

А второто е част от причината пролетта да е добра, а именно, че всички, които не са били ваксинирани ще бъдат имунизирани по старомодния начин.

Ние просто нямаме представа колко добър, колко силен и колко продължителен е имунитетът.

Ако продължи година или две, тогава ще сме добре. Ако трае три месеца, а след това отново ставаме уязвими, то само в САЩ 40% от хората, които си мислят, че все още са имунизирани, днес са уязвими за вирус, който все още циркулира. Затова и никой не иска да прави каквито и да е дългосрочни прогнози, защото човек никога не знае какво ще стане.