В най-големия завод за синтетично месо, част 7

Ашли Ванс, автор за Bloomberg Businessweek

15:55 | 22 януари 2022
Преводач: Кирил Петков

Технологията на Upside е вдъхновяваща и впечатляваща.

Но пред компанията все още стоят редица препятствия.

Агенцията за контрол на храните на САЩ трябва да одобри култивираното месо.

А потребителите трябва да го пожелаят, когато влязат в магазина.

Нека поговорим за цената.

Когато започнват......тя бе 18 хиляди долара за половин кило.

Според Ума Валети, директор и основател на Upside Foods цената е била намалявана около хиляда пъти.

"Това значи, че можем да продаваме месо на висока цена, докато се подготвяме за масово производство, което ще се продава за около 10-20 долара за порция. Цената за едни пилешки гърди, за едно филе, ще бъде под 5 щатски долара".

Но някои смятат, че тази технология не може е икономически обоснована.

"Историята на човечеството ни показва как оспорваме невъзможното и продължаваме напред. През изминалите 5 години екипът ми преодоля всяко препятствие, което се изпречи пред мисията ни. Всичко, което обсъждаме днес, бе значително по-трудно постижимо преди 5 години", казва Валети.

"Инвеститорите осъзнаха, че сме дългосрочен проект. Ще са нужни над 5, над 10 години за желаната промяна. Живеем в интересни времена. Тенденциите на потребителите, на сегашното поколение, показват, че те се питат откъде идва храната им, и че искат пътят ѝ дотам да бъде подобрен. Сегашното производство на месо е 340 милиарда кг годишно, добити от около 70 милиарда животни. Това търсене се удвоява. До 2050 г. ще са нужни 150 милиарда животни на Земята, за да задоволим нуждите на целия свят. Пределно ясно е, че не разполагаме с мястото и водата. Не можем да си позволим парниковите емисии от отглеждането на всички тези животни. Ако тази индустрия се развие, тя ще разреши много от тези проблеми".