30-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:30 | 20 януари 2022
Обновен: 13:57 | 20 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Как да разбираме тези данни за инфлацията? Само с части от процента тя надвишава прогнозите, но така вместо най-високата от 11 години, става най-високата за няколко десетилетия. Как ще повлияе това на мисленето на Bank of England?

Тя е по-висока от миналия месец и е на 30 годишен връх. Подхранвана е от цените в ресторантите, на храните и мебелите, което показва, че инфлацията се разпростира отвъд енергетиката. Чухме Риши Сунак да казва, че това е глобална криза, в чиято основа е енергията, но вече сме отвъд това. Така се увеличава шанса английската централна банка да предприеме последователно увеличение на лихвите през февруари. Във Великобритания това ще се случи за първи път от 2004.

Какво ще е влиянието на данните от трудовия пазар върху такова решение?

Видяхме, че реалните заплати се понижават спрямо края на миналата година. И това става преди пика в растежа на издръжката за живот през април, когато се покачват цените на енергията, данъците. Днес Bloomberg Economics прогнозира скок на инфлацията до 6,5% още преди настъпването на пролетта. Данните показват, че въпреки рекордния брой свободни работни места и масовия недостиг на работници, затегнатият пазар не води до повишаване на заплатите. Това е отражение на решението на централната банка през декември да приоритизира инфлацията и подсилва основанията за повишаване на лихвите през февруари.

Споменахте издръжката на живот, а тук много се говори за нея, заради някои неща, които вече са се случили, но и заради неща, които предстои да се случат. Вашето обяснение?

Споменах разходите за енергия. Resolution Foundation прогнозира, че броят на домакинствата, които няма да могат да плащат сметките си за енергия ще се утрои през април. Най-потърпевши ще са най-бедните домакинства, защото въпреки че за всички ще има увеличение от 40 до 47%, то ще отнеме най-голям дял от доходите на най-бедните домакинства и е най-големия разход след този за жилище според Joseph Roundtree Foundation. Това е проблем, защото милиони домакинства вече са затънали в дългове и много от тях няма да могат да се справят, освен ако правителството не се намеси с незабавна държавна подкрепа.