JPMorgan харесва развитите пазари

Хю Гимбър, глобални пазарни стратегии JPMorgan AM

18:58 | 18 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Къде виждате най-добра стойност? Ако разглеждате следващите 11 месеца, при положение, че Фед обмисля по-голямо покачване на лихвите вместо да го разтегли във времето, променя ли това посоката на инвестициите ви?

За момента, аз все още предпочитам развитите пазари пред развиващите се пазари. Това е така, защото мисля, че инвеститорите се нуждаят от повече сигнали за наличие на увереност във възстановяването. И то не само в китайската икономика, но и в други части на Азия.

Те искат да са сигурни, че пазарите, които понесоха щети заради делта и карантините там ще успеят да се справят с омикрон по-добре. Така че, за сега предпочитам развитите пазари с фокус върху цикличните сектори, банките, енергетиката и индустриалния сегмент на пазара.

Но съм убеден, че по-нататък през годината ще има прилични възможности и на развиващите се пазари.

Всички очакваме преоценка пазара на облигации откакто се помня, но това ли е годината?

Мисля, че има място за още растеж на доходността по облигациите през тази година. Ако разгледате оценките на този пазар в момента, цените за следващата година ми  се струват разумни.

В голямата си част пазарите допускат, че за 2022 предстоят 4 повишения на лихвите и за бих се съгласил с това.

Не съм съгласен с ценообразуването на пазарите що се отнася до крайната лихва, до която ще стигне Фед. За мен тя е твърде ниска.

Пазарите трябва да анализират предстоящите през годината повишения и да проумеят, че американската икономика просто може да понесе по-високи лихви.

И реално има място за крайната лихва да расте и аз очаквам точно това, а то ще доведе особено при по-дългосрочните облигации да повишение в доходността.