Първите 8 милиарда: Светът се ваксинира, част 9

18:30 | 18 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Осми декември 2021 – една година от началото на ваксинационната кампания срещу Ковид-19

Поставени дози в световен мащаб: 8 345 090 873.

57,7% от световното население е получило  поне една доза.

Дойде и краят на 2021, но заплахата от Ковид-19 далеч не е изчезнала, дори и след като някои държави постигнаха висок процент ваксинирани, други изостават значително. Новият вариант с неизвестна сила вече се разпространи.

 

Омикрон вече е обявен за „вариант предизвикващ загриженост“. Което значи, че той може да се предава по-лесно, а също и да е по-вирулентен.

Едно от предизвикателствата при справянето с вируса  SARS CoV-2 е, че винаги са нужни няколко седмици, за да получим отговорите, които са ни нужни. Все още не знаем категорично какво е бъдещето ни с омикрон. Надяваме се да го научим през следващите дни и седмици, но несигурността е в центъра на историята за тази пандемия. Трябва да взимаме решение след решение без да разполагаме с цялата нужна информация.

Тази пандемия наистина изведе на преден план много от проблемите на световната система на здравеопазване. Но мисля, че е важно да погледнем отстрани, за да разберем какво се е случило. Година след поставянето на първите ваксини вече са инжектирани над 8 милиарда дози. Това е удивителен брой. Ваксинационни кампании има във всяка държава по света. Това не се случи с детския паралич, не се случи с ваксината за едра шарка, нито пък с медикаментите за СПИН. За всички тях бяха нужни десетилетия.

"Колко дълго ще продължи тази пандемия зависи в най-голяма степен от това как ще използваме придобитото до момента знание и инструментите, до които имаме достъп като ваксини, тестове и лечения. До шест месеца можем да овладеем пандемията и да я оставим в миналото, или може да отнеме повече от година. Трябва да гарантираме, че инструментите, с които разполагаме се разпространяват справедливо по света, така че да можем намалим вероятността от поява на нови варианти, да намалим болестния товар и да възстановим работата на икономиката", казва Брус Ейлуърд, главен консултант в СЗО.