Rabobank очаква по-слаб паунд към евро и долар през 2022г

Джейн Фоли, директор валутни стратегии в Rabobank

22:00 | 21 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Колко важно е да се постигне напредък по икономическия пакет от 2 трилиона долара, който трябва да се гласува? Знаем, че преговорите продължават, демократите се опитват да намерят обединение около важните точки, предстои да се обяви обсъждане. Но предвид случващото се с омикрон, колко важно е да се приеме плана за пазарите и за долара?

Наистина е важно. Любопитно беше да се види контраста между новините от днес и от вчера. Дадена беше някаква надежда, но изглежда някои от мерките ще бъдат разводнени.

Пазарът трябва да знае колко стимули ще бъдат предоставени, колко ще бъдат отнети заради компромисите нужни за приемането на плана от Сената. Но докато сме убедени, че ще имаме значителен финансов пакет, доларът ще запази високите си нива. Но ако планът понесе още удари, това може да доведе до известно отслабване при долара.

 

Да се върнем към централните банки, които може би действат твърде бързо като Bank of England. Дали няма да им се наложи нещо като консолидация през 2022?

От известно време смятаме, че оценките в кривата са леко завишени по отношение на това колко повишения можем да очакваме от Bank of England. Според нас, има вероятност да видим общо повишение от 40 базови пункта и тук включваме повишението от 15 базови пункта от миналата седмица.

Очакваме още едно повишение на лихвите от 25 базови пункта. Това подсказва, че след нестабилното си поведение през последните 6 седмици, британската лира ще изгуби от цената си въпреки агресивността на английската банка.

Далеч не сме убедени, че паундът ще запази настоящите си нива. Смятаме, че ще поевтинее спрямо еврото, а и спрямо долара през следващата година. Има доста препятствия пред растежа, предстои повишаване на данъците под формата на повишение на националните осигуровки през април, цените на енергията са високи, цените на горивата са високи, а това за огромни затруднения за потребителите. Не смятаме, че банката ще удържи ситуацията с повишения на лихвите.