Какво трябва да знаем за омикрон? Част 1

Джейсън Гейл, Bloomberg

19:00 | 6 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Това е един наистина интересен и донякъде странен вирус, който се появи сякаш от нищото. При всички предходни варианти ние успявахме проследим произхода им и да разберем как са еволюирали сред различните популации в този момент. Но този вариант има толкова много мутации, че няма връзка с някой от предходните по отношение на време и място.

Но знаем, че има над 30 генетични промени в шипестия протеин, а това е наистина важна част от вируса, особено известния ни като рецептор-свързващ домейн, тоест зоната от шипестия протеин, която директно взаимодейства с нашите клетки и причинява инфекцията.

Тя е също и целта на антителата, които произвеждаме в отговор на ваксинация и в отговор на заразяване с вируса. Но в момента учените в Южна Африка наблюдават хора, които се разболяват повторно.

От къде е дошъл?

Реално ние не знаем откъде е дошъл омикрон. Знаем, че първите докладвани случаи са от Южна Африка и Ботсвана. Тези държави са свързани с появата му, но ние не знаем със сигурност къде и как е възникнал.

Една от възможностите е вирусът да се е появил в имунокомпрометиран пациент, който е имал коронавирус в продължение на много месеци. Такава хронична инфекция позволява на вируса бавно да се адаптира вътре в пациента и да стане по-пригоден да живее в пациента.