Пробутват ли си стоката производителите на ваксини

Джиджи Гронвал, старши научен сътрудник в Johns Hopkins Center for Health

12:30 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Няма да искате да отговорите на този въпрос, но сте на разпит. Дали производителите на ваксини не си пробутват стоката? Трябва ли да слушаме директорите на компании, които печелят от тях, когато ни говорят за неизвестните около омикрон?

На науката ѝ е нужно време. Това ни е известно. Да изпреварваме науката и да казваме какво ще е вероятното действие на ваксините и как ще се справят е нещо крайно несигурно. И най-вероятно ще бъде коригирано, когато получим данните.

Какво да направи президентът? Все така добра е идеята президентът насърчава хората да се ваксинират. Въпреки множеството мутации при омикрон, смятам, че е малко вероятно ефикасността на ваксините да бъде нулева.

Повечето хора смятат така, повечето хора мислят, че ще има известен спад в ефикасността. Но въпреки такъв спад, ваксината си остава най-добрата защита. Така че, моля ваксинирайте се, реимунизирайте се.

Третата доза не само подобрява качеството на имунния отговор, но и количеството на антителата. Ще имате качество и количество.

Нека продължа въпроса на Том за това дали да вярваме на директорите на фармацевтичните компании. За последните 48 часа чухме директора на Moderna да казва, че наличните ваксини вероятно няма да са толкова ефикасни, а директорът на BioNTech каза, че те вероятно ще са ефикасни в предотвратяването на тежко протичане на инфекцията. Казахте, че ако в момента някой твърди каквото и да е със сигурност, то той се опитва да ви продаде нещо. Какво се опитват да ни продадат тези директори?

Вероятно се опитват да продадат повече дози както и възможното създаване на ваксина, която е спицифична срещу омикрон. Може би ще стигнем и до там, но за момента хората трябва да се опитат да тренират имунната си система срещу вируса възможно най-добре, а това означава да използват наличните ваксини.