Фед: Омикрон крие отрицателни икономически рискове, част 2

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ

16:40 | 1 декември 2021
Обновен: 18:41 | 1 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Свързаните с пандемията дисбаланси в търсенето и предлагането са допринесли до значително увеличение на цените в някои сфери.

Проблемите с веригата за доставки  затрудниха производителите да задоволят силното търсене, особено това на стоки.

Увеличаването на цените на енергията и наемите също тласка инфлацията нагоре.

В резултат общата инфлация е доста над нашата по-дългосрочна цел от 2 процента като индекса на цените на разходите за потребление е с 5 процентов ръст през 12-те месеца, приключващи през октомври.

Повечето прогнози, включително тази на Фед, продължават да очакват инфлацията да се понижава значително през следващата година, като дисбалансите в търсенето и предлагането намаляват.

Трудно е да се предвиди постоянството и ефектите от ограниченията на предлагането, но сега изглежда, че факторите, тласкащи инфлацията нагоре, ще се задържат и през следващата година.

В допълнение към бързото подобряване на пазара на труда намалява застоя и заплатите се покачват с бързо темпо.

Разбираме, че високата инфлация налага значителна тежест особено на тези, които са по-малко способни да покрият по-високите разходи за основни неща като жилище, храна и транспорт.

Продължаваме да бъдем ангажирани с нашата цел за ценова стабилност. Ще използваме нашите инструменти, както за подкрепа на икономиката и силен пазар на труда, така и за предотвратяват закрепването на по-високата инфлация.

Неотдавнашният ръст на случаите на Covid-19 и появата на варианта Омикрон представляват рискове за намаляване на заетостта и икономическа активност и повишена несигурност за инфлацията.

По-големите опасения относно вируса биха могли да намалят желанието на хората за присъствена работа, което би забавило напредъка на пазара на труда и засилило затрудненията по веригата за доставки.

В заключение, разбираме, че нашите действия засягат семействата, общностите и бизнесите в цялата страна. Всичко, което правим, е в услуга на нашата обществена мисия.

Във Фед ще направим всичко възможно, за да подкрепим пълното възстановяване на трудовата заетост и да постигнем целта си за ценова стабилност. Благодаря Ви много!