UBS предпочита акциите от еврозоната

Карълайн Симънс, инвестиционен директор на UBS Private Bank Великобритания

06:44 | 1 декември 2021
Обновен: 08:44 | 1 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Нарастващият брой на заразените, а също и хоспитализациите във Великобритания и Европа причина ли са да промените мнението си къде бихте искали да инвестирате, както и какъв да бъде пътя Ви за растеж занапред?

В момента не, но очевидно представляват риск. Предпочитаме акциите от Еврозоната. Ако обаче продължат да нарастват случаите на заразени с Ковид и на локдауни, тогава има шанс това да отнеме част от растежа и печалбите.

Има риск за нас, но с плановете за ускоряване на реваксинацията, има вероятност пазарите да го преодолеят, както стана при различните локдауни по целия свят.

Карълайн, доколко разчитате да продължава подкрепата от ЕЦБ относно целите за европейските акции?

Няма вероятност ЕЦБ да започне скоро да затяга паричната политика. Това осигурява допълнителна подкрепа за пазарите в Еврозоната, но не е единствения двигател.

Мнозинството от позициите са базирани върху оценката и растежа на печалбата, който е значително висок и очевидно пазарът е силно цикличен.

Но от полза е също и това, че еврото пада донякъде спрямо долара и ЕЦБ ще бъде последната централна банка, която ще направи някакво затягане на политиката.

Карълайн, това прави ли европейските акции повече или по-малко привлекателни предвид оценките, които виждаме?

По-привлекателни. Все още имаме подкрепа от страна на паричната политика. Това обикновено създава ротация на пазара, както видяхме във Великобритания, когато пазарът мислеше, че Английската централна банка ще повиши лихвите през ноември, поведоха компаниите, чувствителни към лихвените проценти, и очевидно те не вдигнаха лихвите.

Така че виждаме тази динамика в Еврозаната. Но това, че не вдигат лихвите и продължават с пакета стимули е от помощ за оценките и за динамиката на пазарите в Еврозоната.