Майкъл Блумбърг: Трябват ни действия за климата

Майкъл Блумбърг, основател на Bloomberg

10:30 | 18 ноември 2021
Обновен: 11:34 | 18 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Събрали сме се тук, на този прекрасен остров Сентоса, който съм посещавал преди и научих, че името Мелей означава Мир и спокойствие. Представете си колко знам за Мелей. Видеото ни показа, че това е в рязък контраст със света, в който живеем днес и в момента наистина цари мир и спокойствие.

Всяка година се събираме на този форум, за да издигнем мостове между правителствата и бизнеса и да представим различни гледни точки в разговорите лице в лице или във видео, както стана.

След като Covid продължава да насочва вниманието към неравенствата в света, нашата работа е в изграждането на силни партньорства от Изток на Запад и да поемаме дори още по-спешни и важни задачи – битка срещу нещо, което буквално може да унищожи света, в който живеем.

По-късно ще ви покажем още едно видео, с което поставяме въпроса на приятели, които не успяха да дойдат. Въпросът е: от каква промяна се нуждае светът, за да излезе от тази пандемия от Covid-19. Ще видите колко разнообразни въпроси получихме.

Има най-различни, но един отговор предадох на срещата на върха на ООН в Шотландия този месец.

Когато става въпрос за намаляването на емисиите, знаем какво трябва да направим. Всъщност някои от нас вече го правят. Но не го правим достатъчно бързо. И не всеки го прави.

На срещата на върха правителствата постигнаха така необходимата сделка. Особено окуражаващо бе да видим, че САЩ и Китай намериха някаква обща позиция. Още страни, включително Индия си поставиха по-амбициозни цели в чистата енергия.

Градове, държави, бизнеси, фондации и финансови институции излязоха и вдигнаха летвата на това, което бихме могли да постигнем.

Но както знаем, обещанията са просто думи, а на нас ни трябват действия.       

Действия, които могат да бъдат измерени, които могат да бъдат окачествени, да бъдат публично отчетени и които ще спасят човешки живот.

Има хора, които всеки ден умират, много хора, десетки хиляди, докато ние седим тук. Нека да направим нещо, за да променим това. Да открием верните идеи и да ги превърнем в дела.

Да изключим въглищата и да променим нивата на инвестициите в чиста енергия – това е нужно, за да спечелим битката срещу климатичните промени от страна на публичния и на частния сектор. Трябва да работим ръка за ръка, както никога преди.

Едва ли този форум може да се проведе в по-подходящ момент. Първото събиране на глобалните бизнес лидери след срещата на ООН в Глазгоу е настина голяма възможност за нас да използваме подема от Шотландия.

Тук сме събрали изключителна група хора, която да го направи.

Тук са лидери от най-големите инвеститори, включително банки и мениджъри на активи, фондове, министри от Азия, Африка, Европа, Северна и Южна Америка.

Можем да научим много едни от други и работата трябва да свършим заедно.

Очаквам дискусиите на сцената и в ателиетата, където ще бъде свършена голяма част от реалната, практическа работа.

Моята фондация работеше много усърдно с клуба Сиера за затваряне на когенерационните тецове в САЩ. Досега, в последните 6г успяхме да затворим 65% от всички когенерационни електроцентрали в Америка. Те или са затворени, или са в процес на затваряне.

Наистина променихме нещо.

Увеличихме усилията си и в Европа.

50% от когенерационните електроцентрали са или затворени, или в процес на затваряне.

Ако частният сектор може да постигне това, представете си какво могат правителствата. Това е едно от нещата, които трябва да премахнем.

Като се върнете у дома, кажете на правителствата си, че няма да ги оставим на мира.

Времето за празни приказки свърши.

Откъс от речта на откриването на Bloomberg New Economy Forum, Сингапур, 17 ноември 2021. Майкъл Р. Блумбърг е основател на Bloomberg L.P. и Bloomberg Philanthropies; три пъти кмет на Ню Йорк Сити. Основател и мажоритарен собственик на Bloomberg News.