Русия: Пазарът на петрол е балансиран

Павел Сорокин, зам. министър на енергетиката на Русия

14:45 | 17 ноември 2021
Обновен: 15:20 | 17 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

С нас е заместник министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин. Благодаря ви, че ни отделихте време. Какви са наблюденията ви за баланса между предлагане и търсене, защото саудитците, иранците, оманците са съвсем спокойни и пренебрегват разгорещената реторика на САЩ, като смятат, че няма нужда от увеличаване на производството?

Благодаря за въпроса. Смятам, че е от изключителна важност да водим диалог, за да обсъдим състоянието на пазара. Това, което споменахте не е мнение само на министрите. Вижте всички международни агенции – МАЕ, американската правителствена агенция за енергетика – всички прогнозират излишъци в предлагането през първото и второто тримесечие.

Става въпрос за няколко месеца.

И като анализираме прогнозите и нашите данни виждаме съвсем същата картина.

Нивата на запасите през последните седмици в САЩ, които се следят всяка седмица и докладите на различните агенции на месечна база показват, че запасите не намаляват. А това означава, че в момента няма дефицит.

Разбира се има такова усещане, има усилено търсене, но в същия момент очакваме сезонния спад в търсенето през зимата.

Все повече петрол се изнася от ОПЕК - 400 хиляди барела се добавят ежемесечно. Това, в съчетание със сезонния спад в търсенето и карантината в много държави, ни кара да мислим, че в момента няма дефицит, а ще има излишък.

Колко би могла Русия да произведе? Какъв резервен капацитет е все още налице? Може би е нараснал от последния ни разговор до сега?

Определено сме способни да се върнем към нивата от преди ковид пандемията, а това е нещо, което в съответствие с доброволните ограничения и договореността в ОПЕК+ ще е постижимо в началото на второто тримесечие от следващата година. Разбира се, ще има по-високи квоти и много зависи какви ще са нуждите на пазара.

Усилено се дискутира освобождаване на част от стратегическия резерв в САЩ. Мислите ли, че това е причината за спада в цените през последните дни?

Предвид факта, че пазарът е наясно, че няма дефицит, плюс изявленията, които чуваме от САЩ през последните няколко седмици за това, че пазарното предлагане е добро и се говори за санкции срещу някои страни и няма нужда от допълнително петрол, то значи всички виждат, че пазарът е балансиран.

Допълнителното предлагане би повлияло по един или друг начин, но то зависи и от количествата, които биха се предложили на пазара.

Обаче, има много други влиятелни фактори като политиката на Фед по лихвите. Това има много сериозни последици за пазара на суровини. Зависи от решението на Фед. Знаете, че при инфлация над 6%, в някакъв момент ще възникне и този въпрос, а това има много по-голямо влияние на пазара от всички колебания в търсенето и предлагането, наблюдавани в момента.