Нафтогаз иска да пренася повече газ за Европа

Юрий Витренко, директор на Нафтогаз

13:00 | 16 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Природният газ е във фокуса на вниманието преди началото на зимата. Разговарям с Юрий Витренко, директор на Нафтогаз. Той е в добра позиция да коментира дали трябва да добавим още обеми за зимата – какво ще стане според вас?

Зависи от Русия. В момента те блокират доставките за Европа. Създават някакъв изкуствен недостиг на природен газ в Европа.

Ако се откажат от тази политика на натиск, в Европа ще има достатъчно газ и няма да има проблеми за европейците тази зима.

Мислите, че това, което се случва на структурно ниво на пазара – цените на природния газ ще продължават да растат ли, макар че доста спаднаха в последната седмица? Това пауза ли е преди отново да се повишат?

Щом Газпром обяви, че праща още газ в Европа, цените наистина спаднаха. Това е доказателство за думите ми.

Ние имаме достатъчно транзитен капацитет, за да пренасяме още газ за Европа. Така че зависи от подаването.

През октомври казахте, че искате да пренасяте повече природен газ за Европа, ако Русия ви осигури такова предлагане. Докъде стигна този разговор?

Накрая след известен натиск, Путин обяви, че ще пращат повече газ. Но не стига. Те могат и би трябвало да пращат повече газ, защото все още настояват за незаконното сертифициране на Северен поток-2. И все още искат да се върнат на дългосрочните договори.

Опитват се да наложат как да се развива пазарът.

И успяха доста в това отношение.

Но се надявам, че европейските регулатори и европейските правителства ще държат на позицията си, че никой не може да стои над закона. Че Русия също трябва да играе по правилата.

Ще се върнем пак на Северен поток-2, но да ви питам за нещо, което споменахте за преговори с вашия съсед и по-точно с Газпром за още доставки. Те продължават ли?

Да, не мога да кажа, че са особено активни, но ние имаме договор. Ние сме една от най-важните транзитни страни и партньори на Газпром. Така че говорим редовно. На техническо ниво – всяка минута или ден. Но това не означава, че сме големи оптимисти.