Нафтогаз: Оптимисти сме за зеления водород

Юрий Витренко, директор на Нафтогаз

13:00 | 16 ноември 2021
Обновен: 14:49 | 16 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Задава се ново правителство в Германия, с нови политически цветове. Ново правителство след близо 10г много ясна германска позиция. Дали това не променя нещата за вас? Очаквате ли промени заради новия поглед от Германия?

В момента лидерите на опозицията, която се очаква да се формира, са повече или по-малко членове на същото правителство. Хората казват, че новият канцлер прилича на Меркел – новият лидер на SPD.

За съжаление очакваме приемственост във външната политика на Германия по отношение на Северен поток-2. Но в същото време тази коалиция има много важен партньор, Зелените, които силно подкрепят украинската позиция. Те вярват, че Северен поток-2 би трябвало да бъде спрян.

Накрая въпрос за натиска от инфлацията и веригите за доставка. Това е една от големите теми тук. Какво очаквате в Нафтогаз и с какво се борите?

Първо сме много сериозни за енергийния преход. Вярваме, че петролните и газови компании като нашата би трябвало да се променят. Да направят този свят много по-устойчив. Включително екологично устойчив.

Оптимисти сме много за горива като водород, особено зелен водород и не само.

Вярваме, че газовите компании могат да допринесат за този енергиен преход.

Не само като предлагат повече природен газ като гориво на прехода, но и като използват възможностите на зеления водород, биогазовете, за да направят така, че да обърнем тренда на промените в климата. Много сме сериозни за това.