Защо меме акциите ще останат според Джо Молия, част 2

Джо Молия, бивш председател и директор на Ameritrade

14:30 | 11 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Един от проблемите на тези пазари – усетих го през 2007 и през 1999. Част от пазара е като музикални столове – всеки знае тази игра и смята, че ще си намери стол като спре музиката. И продължава да участва. Сега Фед дава допълнителни столове. Няма край, защото няма алтернатива. Никога няма да има голям суап на активи, ако няма къде да отидеш. И дори с т.нар. нормализиране на лихвите, това може би няма да е достатъчно да извадят този капитал от акциите. Как въобще ще се промени или коригира ситуацията или как ще се върне към онова, което наричаме фундаменти?

Онзи ден какво стана? Председателят на Фед направи изказване. Пазарът каза, че е очаквал всичко, което той каза. Бил свикнал с това и нямаше реално движение на пазара.

Аз го чух обаче за пръв път да казва, че вече не гледат на инфлацията като на преходна, а че е реална. Над целта им от 2%.

Мисля, че поне за мен това е първи знак, че ще стигнем в някакъв момент до затягане – което той каза преди 3-4 месеца – и то може би по-рано, отколкото очакваме.

Доколкото това все още не се е случило, правилно казвате, Аманда, че би трябвало да стане в бъдеще.

Но разпределение на активите във фиксирана доходност все още не е там, където би трябвало да е. Не говоря за имоти, не говоря за биткойн и не говоря за злато.

Но на пазара на акции има възможности в определени сектори.

Там винаги има възможности.

Вие винаги говорите за образованието, което трябва да получат трейдърите. За образованието, което хората на Уолстрийт би трябвало да получават. Те получават ли я от Влад? От TD Ameritrade? От някоя от тези платформи, където търгуват?

Онлайн бизнесът като започна, идеята беше да се получи насищане и всеки да прави каквото може. Но след като с годините се разви и особено като се спука дотком балонът в началото на 21в., имаше много по-голям акцент върху това, че трябва да работим по-добре в грижите си за клиентите. Със сигурност знам, че Schwab вършат страхотна работа в това отношение, така е и с Ameritrade, почти съм сигурен, че е така и с други електронни платформи.

А Robinhood?

Не, не мисля. Robinhood ще стане голямата работа, но все още са много млади и всичко е на един уебсайт. За инвеститора на дребно не е лесно да види всичко на уебсайта и да го разбере. Той трябва да се обади в центъра за клиенти и някой да му го обясни. Не знам с колко хора разполагат в центъра си. Смятам, че Robinhood се учат докато се развиват, но времето минава и те трябва да си вършат по-добре работата като образоват хората. Днес образованието е приоритет за много компании.