UBS: Европейски, японски циклични акции имат път за ръст

Хартмут Исел, директор Акции и кредит, Азия, UBS Wealth Management

13:00 | 10 ноември 2021
Обновен: 13:21 | 10 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Вероятно случаят с Япония не е такъв заради толкова отдавна слабата инфлацията, но колко жизнеспособни са тези оценки на цикличните акции при продължаващ ръст на цените?

Ние смятаме, че има накъде още да растат.

Ако за момент извадим Covid от уравнението, в предишните цикли има силно подобна траектория.

САЩ обикновено повежда, включително и на фондовата борса и после, след няколко тримесечия, когато американският фондов пазар не расте толкова, инвеститорите започват ротация. Често ротацията продължава няколко тримесечия и после тръгват към Европа.

Освен това и при Европа, и при Япония помага това, което вероятно е и иронията, че те изоставаха в отварянето, поне в първата половина на годината и дори до юли.

Едва наскоро Европа започна да отваря, а ваксинациите в Япония се ускориха достатъчно.

Освен това там лесно се постига ръст от ниската база, вероятно дори по-лесно, отколкото на американския пазар по отношение на печалбите и БВП за първите 7-8 месеца на следващата година. И следователно – възможност за тези изоставащи пазари да наваксат.

Облекчени ли са и китайските акции от по-ниската база при тези разпродажби наскоро? Какъв е ефектът на инфлационния фон върху тези оценки?

Интересно е, че технически можем да кажем от гледна точка на печалбите, че тяхната база не е толкова ниска, защото печалбите никога не падали чак толкова. Всъщност имаме обезценка.

От гледна точка на оценката, бих приел, че ефектът на ниската база е много слаб.

Няма да е за пръв път да имаме спад в Китай за година, а инвеститорите да обявят Китай за негоден за инвестиции, преди да тръгне всичко отново нагоре на следващата година.

Дори смятаме, че за година Китай отново ще навакса, вероятно това ще стане през 2022г.

Междувременно каква е предпазливата ви експозиция към Китай?

Първо, избираме главно по-малко изложени на регулации компании.

Както и някои циклични акции, които в момента предпочитаме.

Но не може да се отклонява вниманието от факта, че като говорим за интернет компании или дори за акции от здравеопазването в Китай, те също доста пострадаха. Има и все по интересни структурни промени в сектора. Там вече има по-малко само производители на генерици. Освен това структурно може да изберете с повече търпение някои от тези акции от новата икономика.