Microsoft България: Изкуственият интелект няма да закрие работни места

Калин Димчев, управител на Microsoft България, Бизнес среща, 14.01.2020

21:04 | 14 януари 2020
Калин Димчев, управител на Microsoft България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калин Димчев, управител на Microsoft България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето е свързано с изкуствения интелект. Това как той ще прогресира, в какви области и какви решения ще даде на човечеството много зависи от инвестициите и от осъзнаването на стойността на крайните решения, които ще бъдат получени. Това каза Калин Димчев, управител на Microsoft България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Димчев отбеляза, че изкуственият интелект не е нещо, очаквано в бъдещето, а всъщност ползите от него вече са видими в много сфери.

„Ако говорим чисто житейски – изкуственият интелект вече ни помага да бъдем по-ефективни, да имаме повече лично време“.

„На по-високо равнище изкуственият интелект може да доведе до откритие на лекове за много болести, както и да оптимизира редица процеси“, посочи още Димчев.

Според госта няма опасност изкуственият интелект да отнеме работни места, по-скоро той ще отвори много нови врати и ще предложи нови възможности. „Това дали дадени професии ще съществуват в един момент като цяло зависи от еволюционното развитие на икономиката, на обществото и неговите нужди“, добави гостът.

„Виждаме, че новото поколение има съвсем друго разбиране за работата. Трябва да разберем как то ще бъде част от работната среда – какви дейности ще са интересни за неговите представители и как те ще искат да ги извършват“, коментира експертът.

„Със сигурност предоставянето на платформа, която може да задоволи нуждите на различните поколения е цел не само на технологичните компании, но и на всички сектори, които се сблъскват с недостиг на работна ръка“.

По думите на Димчев осъзнатостта, че динамиката в почти всички индустрии е огромна, включително и в дигиталния свят, е ключова, за да бъдат компаниите успешни.

Вижте целия разговор във видео материала.