Как следващото десетилетие ще промени интервюто за работа?

Изкуствен интелект и виртуална реалност ще помагат на работодателите да избират правилните кандидати за работа

13:50 | 12 януари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повечето мениджъри и ръководители на компании ще се съгласят: Интервюто не е идеалният начин, по който да се намери най-подходящия човек за дадена позиция, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Кандидатите понякога преувеличават силните си страни, а за да вземат крайно решение мениджърите разчитат на субективна информация.

Този проблем нараства все повече, тъй като технологичните промени принуждават компаниите непрекъснато да се приспособяват към новите начини на работа. Преди важните "твърди умения" или опит, не са гаранция, че кандидатът ще успее да се справи с позицията.

„Ако приемем факта, че работните места в бъдеще няма да са това, което са днес, като 80% от свободните позиции през 2030 г. или 2040 г. вероятно все още не съществуват, и има намаляване на експертния опит и знанието, тогава би трябвало да се заложи на неща като любопитство, способност за учене, умения и мотивация“, казва Томаш Чаморо-Премузич, отговарящ за талантите в ManpowerGroup и професор по психология в Колумбийския и Лондонския университетски колеж.

В недалечно бъдеще работодателите може би ще разчитат все по-малко на автобиографии и мотивационни писма, и все повече на поведението на кандидата, неговите познавателни способности, личностни черти, както и езика на тялото, за да определят дали той може да бъде нает на дадената позиция.

С разработването на технологиите, работодателите вече имат възможност да анализират присъствието на кандидатите в онлайн пространството, биометричните им данни, както и техните реакции в реално време, при участието им в симулирани ситуации на работното място.

Тези технологии предизвикват безпокойство относно етиката и безпрострастността, а експертите прогнозират, че ще доведат и до правни предизвикателства.

Изграждане на профил на личността, с помощта на изкуствения интелект

Тъй като комуникативните умения придобиват голямо значение, все повече работодатели ще използват изкуствения интелект за създаване на личностни профили, генерирани от профилите в социалните мрежи на кандидатите за работа, техните профили в Linkedin, други техни текстове, публикувани онлайн, както и думите, които кандидатите използват по време на симулации във виртуална реалност.

Вместо кандидатите да попълват дълги въпросници, алгоритъм ще създава моментално техен личностен анализ. Някои експерти се съмняват дали тези алгоритми са толкова точни, колкото традиционните методи.

Инструментите на изкуствения интелект могат да помогнат про определяне на психическото състояние на кандидатите, включително и дали страдат от депресия. Психолозите обаче твърдят, че използването на тази информация за наемане на работа, би било несправедливо и незаконно.

Кредитен рейтинг за умения

Понастоящем повечето работодатели разчитат на собствената оценка на кандидатите, за да определят тяхната експертност.

Някой ден компаниите ще могат автоматично да оценяват умения, използвайки публикациите на хората в социални платформи като Linkedin и Twitter.

При "твърди умения" като програмиране и "меки умения" като комуникационни способности кандидатите могат да получат оценка, наподобавяща системата за кредитен рейтинг. 

Виртуално тестване на ефективността на работа

Работодателите вече използват виртуална реалност при тестване на способностите на кандидатите. При типичния тест, кандидатът играе познавателна игра, докато носи слушалки, чрез които системата анализира поведенческите му модели.

Правилното мислене, подходящо за позицията

През следващите пет години преносимите технологии ще могат да измерват кръвното налягане, движенията на очите и кожната проводимост, за да подскажат за наличието на възбуда или тревожност. Тези технологии могат да помогнат на компаниите да оценят нивата на стрес и ангажираност на търсещите работа, както и уменията им за саморегулация по време на симулации.

Според експерти системите ще могат дори да наблюдават мозъчните вълни на човек, за да се разбере дали някой има оптимално мислене, подходящо за дадената позиция във фирмата.