Директорите на компаниите от FTSE 100 печелят за три дни колкото британците за година

Висшият мениджмънт получава около 117 пъти повече от своите служители

14:52 | 6 януари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Главните изпълнителни директори на най-големите компании, листнати на борсата в Лондон, ще спечелят в рамките на три дни, повече от средната годишна работна заплата във Великобритания, сочи проучване, цитирано от BBC.

В доклада се казва, че директорите на компаниите, част от лондонския бенчмарк FTSE, които започват работа на 2 януари, до 17 часа в понеделник, ще изкарат сума, равняваща се на малко над средната заплата от 29 559 паунда за година. Данните са събрани от общото проучване на Chartered Institute of Personnel and Development и High Pay Centre.

Бизнес секретарят Андреа Лийдсъм казва, че разликата в заплащането е "притеснителна".

Средно заплатата на изпълнителен директор на компания, част от водещия борсов индекс в Лондон, е била на стойност 3.46 млн. паунда за 2018 г., което се равнява на 901.30 паунда на час.

Средното годишно възнаграждение от 29 559 паунда за пълен работен ден се равнява на 14.37 паунда на час, което означава, че ръководителите получават около 117 пъти повече от един свой служител.

В доклада се казва, че високото заплащане ще бъде ключов проблем през 2020 г., тъй като това е първата година, в която публичните компании с над 250 служители във Великобритания, ще трябва да разкрият съотношението между заплатите на главния изпълнителен директор и тези на своите служители на средно ниво, както и да обяснят причините за тази голяма разлика.

От Chartered Institute of Personnel and Development и High Pay Centre призовават компаниите да не третират новото изискване за обявяване на заплатите на своите директори като рутинно задължение, а да използват възможността да обяснят как точно се формира заплащането на топ мениджмънта.

Главният секретар на Конгреса на британските синдикати Франсис О’ Грейди смята, че данните от доклада показват несправедливостта, която се наблюдава в икономиката.