Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как софтуер с изкуствен интелект ще подобри ефективността на транспортните фирми?

Аспарух Коев, съосновател на Transmetrics, Бизнес старт, 23.12.2019

11:21 | 23 декември 2019
Обновен: 11:21 | 23 декември 2019

Проблемите с ефективността на транспортните компании са свързани с това, че има твърде много неизползван капацитет. Има твърде много активи и това натоварва печалбата на компаниите. В океанския транспорт около 40% от контейнерите стоят празни и чакат за следваща поръчка. Същото се случва и с камионите, които не са до край натоварени. Това каза Аспарух Коев, съосновател на Transmetrics, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

По думите му електронната търговия променя бранша с много големи ефекти.

"Заради електронната търговия се увеличава количеството пратки, натиска се надолу възможността за печалба, времето за доставка се намалява и изискванията за точност нарастват. Това създава допълнителни проблеми за фирмите".

Той говори подробно как ефективността на транспортните компании може да се повиши чрез логистичен софтуер с изкуствен интелект и системата Just-in-time.

"В производството тя доведе до революция. Купуват се точно навреме необходимите количествени суровини за производството на крайния продукт. Това рязко повишава ефективността. Навреме се преценява какви транспортни услуги са необходими и това води до оптимизация".

Коев отбеляза, че повишената ефективност води до по-малко въглеродни емисии.

Вижте целия разговор във видеото.