Настъпва времето на дигиталните портфейли

Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Бизнес среща, 09.01.2020

21:15 | 9 януари 2020
Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банковата сфера претърпя много промени през последните години след глобалната финансова криза през 2007 г. От безконтактните карти следващата голяма стъпка са дигиталните карти и разплащания с мобилен портфейл. Картата вече става виртуална. Това мнение изрази Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"В банковия сектор прекарах 12 години. Бе интересно, че се работи с много хора. Почти винаги съм отговаряла за секторите на банкиране на дребно, както и за технологичните иновации в банките, където съм била".

"Банката е голямо юридическо лице с огромен екип, работи се предимно с крайни клиенти, има сериозен бекофис. Visa е най-голямата технологична компания за дигитални разплащания в света. Тя работи с банките, финансовите институции, финтех компаниите", разкри Василева.

"Visa създава специална иновационна програма, с която дава шанс на предприемачи да тестват своите идеи и да използват мрежата на Visa с готови достъпи за разработчици с помощта на методологията, която се базира на дизайн мисленето".

"В България лансирахме програмата от октомври 2018 г. Visa работи с фонда Eleven. Обикновено между 3 и 6 месеца е първият период на програмата, но след това тези компании, които покажат качества, ги очаква светло бъдеще", уточни генералният мениджър на Visa за България.

Как се променят разплащанията?

"В България все още преобладават традиционните карти. Очаквам дигиталните разплащания да се увеличават. Цялата индустрия трябва да работи в посока комуникиране на сигурността на електронните разплащания. Технологична готовност, доверие, желание за инвестиране - всичко това е определящо за еволюционния процес".

"Банковите клонове ще претърпят промяна в модела си на работа", бе обобщението на госта.