Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

С няколко трансформации IndigoVerge намира пътя и успешния си бизнес модел

Иван Драгоев, управляващ директор на IndigoVerge, Бизнес среща, 26.09.2018

21:30 | 26 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След няколко трансформации основателите на IndigoVerge намират пътя, по който трябва да се развива техният стартъп и успешният за него бизнес модел. Като пионери те пренасят опита си - "възхода и падението" на предишните си компании, както и извода, че два стартъпа едновременно е "невъзможно да се управляват" с настоящата си технологична компания. Така в момента тя е фокусирана върху индустриални решения за "интернет на нещата" и с един департамент е насочена към аутсорсинга. Това каза Иван Драгоев, управляващ директор на  IndigoVerge, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

От кариера на софтуерен инженер в Nemetschek Bulgaria Иван Драгоев от 12 години се превръща в софтуерен предприемач. Завършва Компютърни науки в Нов български университет и магистратура по политическа социология в СУ "Св. Климент Охридски", но интереса към електрониката и техниката открива у себе си в детството. От "Правец 8С" тръгва интересът и с него пътят на предприемача, който минава през  стартъп, създаден в отговор на провокация за ефективно решение на инсталация на соларни панели. Първият му продукт дава възможност за лесно програмиране в браузър, без сериозни познания по програмиране. В процес на адаптиране на продукти за пазара, който не винаги е готов за тях, тръгва същинският стартъп на Драгоев. 

Да се направи от една идея бизнес се оказва нещо, осеяно с огромни проблеми, а вече минали по пътя предприемачи посочват варианта от B2C бизнесуъ да стане B2B. 

"За мен лично няма правилен път - по-скоро комбинацията от хора, бизнес идея и възможност тя да се реализира, е точната комбинация. Дали ролите в един стартъп ще се съвместяват от един човек - основателя си или от няколко, не е от значение. Това са: човек, който познава областта на реализация, някой който познава технологиите - как да създаде софтуера, предприемачът, който споява останалите роли, за да произведат необходимото решение и е добре да има един продавач, който да реализира продажбите".

Различните етапи на стартъпа изискват различно управление. И най-добрата идея, с най-добрите хора не гарантира моментална реализация, каза гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.