Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Кога е подходящо мецанин финансирането?

Димитър Костадинов в Бизнес среща, 22.02.2018

21:33 | 22 февруари 2018
 Димитър Костадинов, управляващ съдружник в Entrea Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Костадинов, управляващ съдружник в Entrea Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 наблюдавахме сливания и придобивания основно в два сектора. Финансовите услуги - банкова консолидация, която ще очакваме да продължи и тази година и на недвижимостите, с придобиването на търговските центрове в България. Имаше и по-малки сделки, но основните бяха в тези сектори. Това каза Димитър Костадинов, управляващ съдружник в Entrea Capital, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

Тази година също започва доста динамично. Визирам сделките, които виждаме януари и февруари при медии и телеком, каза гостът. "Това са сделки, по които е работено миналата година и всъщност в момента се затварят". 

Очаквам тази тенденция да продължи. Контекстът е добър за пазарите. Това, което наблюдаваме в световен мащаб - синхронизиран ръст на развитите пазари и на развиващите се пазарни икономики, подчерта Костадинов. "В ЕС също виждаме от доста години ръст в брутния вътрешен продукт. Наблюдава се повишение в търсенето и като цяло компаниите са относително здрави финансово със сериозен кешов ресурс и това също обуславя търсенето на сливания и придобивания". 

"Ако преди няколко години имаше ясна тенденция на излизане на външни инвеститори. Това беше обосновано от това, че в България пазарът не бе достатъчно атрактивен и много от големите компании напускаха малкия пазар. Но също така чисто стратегически те се изтеглиха от пазарите - не само от България, но и от региона". 

Това бе една тенденция, която продължи 2014-2015. През последните две години виждаме завръщане на стратегическите инвеститори, особено през миналата година. Тази година очакваме това да продължи, каза събеседникът. "Имаме и екзотични инвеститори от Китай, например, но в по-голямата си част това са американци и европейски, включително и от Централна Европа, където икономиките са по-стабилни.

"Мецанин финансирането е добра алтернатива на рисковия капитал. Това не означава, че не е рисково. Напротив. То е едно от най-рисковите по вид финансиране, но е добра алтернатива. Ние работим с мецанин тип финансиране от 2011. Първата ни сделка, която има подобен компонент е през 2012. От тогава имаме няколко сделки".

Това е рисково финансиране, което стои между основните кредитори, които са първи по ред обезпечени и екуити инвеститорите, тези, които носят целия риск в бизнеса - капиталовите инвеститори. Мецанин финансирането е някъде по средата и има много разновидности, обясни Костадинов. 

Как протича процесът на сливане и придобиване при компании в т. нар. специални ситуации? Какви са възможностите на мецанин финансирането? 

Повече вижте във видеото.